Mm. näistä olen kirjoittanut:

tiistai 12. kesäkuuta 2012

Saippuoita ja kiinteää vartalovoita



Tuo vaalea saippua sinisin pilkuin etualalla on miehille. Sen tuoksu on Grafecruitin Bay Rum. Hyvin maskuliininen tuoksu. Keskimmäinen vihreä saippua on omenan tuoksuista. Merkittävää on että tuoksu on yksi GF:n allergeenittomia, eli se ei sisällä EU:n listaamia allergeeneja. Taaimmainen on hunajasaippua. Olen oikein tyytyväinen kehittelemääni reseptiin, joka sisältää oliiviöljyä, kookosrasvaa, mehiläisvahaa ja hunajaa. Lisäsin hunajantuoksua, koska mehiläisvaha ja hunaja eivät yksin riitä tuomaan juuri lainkaan tuoksua. Jos niitä laittaa liikaa, saippuan rakenne ja pesuteho kärsivät. Toisaalta varmasti monet tykkäävät ja tarvitsevat allergioidenkin takia tuoksuttomia saippuoita, joten tulen valmistamaan tätä jatkossa myös tuoksuttomana. 

Löysin myös netistä mielenkiintoisia ohjeita kiinteiden vartalovoiden tekemiseen ja päätin itsekin kokeilla varsinkin kun perheessä ja ystävistössä on kuivaihoisia. Etummainen vähän vihertävämpi sydän on tehty mehiläisvahasta, kaakaovoista, avokadoöljystä ja vaniljasokerista. Vaniljasokeri oli huono idea. Valuu pohjalle muotissa. Olisi pitänyt liuottaa vanilja ilman sokeria etukäteen avokadoöljyn kanssa, mutta tulipa kokeiltua. Ajattelin että tästä tulisi paremman makuinen ja tuoksuinen jos sitä käyttäisi myös huulirasvana. Keksin jotakin muuta huulirasvan tekoon. Sitä varten on olemassa vartavasten kehiteltyjä aromiöljyjä. Sen sijaan taaempi vähän kellertävämpi jo kulmistaan vähän käytössä pyöristynyt sydän onnistui oikein hyvin! Siinä on mehiläisvahaa, kaakaovoita, manteliöljyä, jojobaöljyä ja tippa ruusuntuoksuista tuoksuöljyä. Tuoksuöljyt eivät haihdu saippuoista ja kotikosmetiikasta yhtä helposti kuin eteeriset öljyt, joten niilläkin on paikkansa. Toki tätäkin voi tehdä ilman tuoksuja tai käyttää eteerisiä öljyjä tai aromiöljyjä jos tekee huulirasvaa.

Kokeilin tuota jojobaöljyversiota suihkun jälkeen koko vartalolle ja ihosta tuli silkinpehmeä. Vartalon tai käsien oma lämpö siis pehmittää palaa ja se levittyy helposti iholle. Ei ollenkaan niin sottaista kuin jos ottaisi tavaran purkista. Huulille molemmat voit jättävät ihanan pehmeyden eikä tarvitse olla koko ajan lisäämässä. Tuoksuöljy tosi on pahan makuista.Varmasti tämänkaltaiset kiinteät vartalovoit ovat tosi hyvät sellaisille, joilla on kuiva iho tai joutuvat paljon luraamaan vesissä. Erinomaisia myös kynsinauhoille ja kuiville jalkapohjille. koin että mehiläisvahan ansiosta ei tahmaa.

Päässä pyörii ideoita monenlaisista saippuoista ja kotikosmetiikasta. Haluaisin kokeilla tehdä mahdollisimman pitkälle luomujakin versioita. Haluan myös kokeilla tehdä itse hammastahnaa, kiinteää deodoranttia, pyykinpesuainetta ja palashampoota.