Mm. näistä olen kirjoittanut:

tiistai 10. heinäkuuta 2012

viimeaikaisia tekemisiäni

Nyt tulee tylsä kuvaton postaus ihan laiskuutta kun päätä särkee ja laiskamato vaivaa. Kamera siis saa murjottaa kaapin perukoilla. Olen tehnyt muutamia saippuoita edellisen postauksen jälkeen. Perusreseptillä olen tehnyt laventeli- ja vaniljasaippuat. Näyttäisi toimivan oiken hyvin tuo minun perusresepti, joka on siis reilusti ylirasvoitettu käsi- ja kylpysaippua johon on käytetty saippuoitumiseen oliiviöljyä, rypsiöljyä ja kookosrasvaa. Valmiiseen massaan hoitavuutta tuomaan lisään kylmäpuristettua avokadoöljyä. Olen päättänyt antaa tälle reseptille siksi nimen avokadosaippua riippumatta siitä minkä tuoksuinen tai värinen se kulloinkin on.

Tein itse erittäin hyvää deodoranttia. Olen tosi vaikea potilas deodoranttien suhteen. Oikea haisuli. Kaupan dödöt usein pettävät, lupaavat ne sitten mitä tahansa. Oma tekemä deodorantti pitää 12-48 tuntia! Tässä ohje:

neitsytkookosöljyä 30g
ruokasoodaa 30g
maissitärkkelystä 30g
20 tippaa eteeristä teepuuöljyä
20 tippaa muuta tuoksuöljyä tai eteeristä öljyä. (itse käytin ekaan satsiin Gracefruitin Tea Rose- tuoksuöljyä.)

Kookosöljy sulatetaan vesihauteessa tai mikrossa ja muut aineet sekoitetaan joukkoon. Seos kaadetaan pestyyn vanhaan stick-deodorant hylsyyn tai johonkin purkkiin josta sitä voi ottaa kädellä ja sivellä kainaloon. Annetaan jähmettyä jääkaapissa. Teepuöljy on antibakteerinen joten se auttaaa säilyttämään tuotteen ja myös auttaa tappamaan bakteereja kainalossa jotka inhan kainalohien hajun aiheuttavat. Yleensä kaupan antiperspiranteissa käytetään alumiinia tehoaineena, mutta se on tutkimuksissa yhdistetty, mm rintasyöpään ja Alzheimerin tautiin. En tiedä pitääkö paikkansa sen haitallisuus, mutta näiden asioiden kanss ei voi olla liian varovainen kun on kyse terveydestä. Jos ole herkkäihoinen, ruokasooda saattaa ärsyttää ihoa. Voi kokeilla laittaa sitä vähemmän tai korvata sen apteekista saatavalla kaolinsavella. Minulla ei tosin itsellä ole kokemusta saven tehosta. Luin myös mielenkiintoisia kokemuksia magnesiamaidon käytöstä deodoranttina. Sitäkin saa apteekista. Yleensä sitä käytetään sisäisesti vatsavaivoihin, joten tuote on turvallinen. Vinkkinä vain jos joku haluaa kokeilla. On kuulemma tehokas aine!

Tuosta deodorantista sen verran, että kokemuksen syvällä rintaäänellä kannattaa pitää se jääkaapissa kesähelteillä. Se nimittäin sulaa lämpimässä. Mieheni oli unohtanut sen uintireissultamme reppuun joka oli jäänyt kuumaan autoon. Dödö oli valunut pitkin reppua ja nyt on ukolla suloinen ruusuntuoksuinen reppu ;D

Hammastahnaakin tein itse. Mikä lie teeseitse-into onkaan nyt puraissut. Tässä hammastahnaresepti:
4tl kookosöljyä
1tl soodaa
1tl kalkkijauhetta (apteekista)
1/4 tl steviajauhetta (antaa makeutta, saa luotaistuotekaupoista, kaloriton luonnontuote Etelä-Amerikkalaisesta kasvista)
20 tippaa piparminttuöljyä
5 tippaa sinistä elintarvikeväriä (ei pakollinen)

Öljy sulatetaan vesihauteessa ja ainekset sekoitetaan yhteen. Jääkaappiin jähmettymään ja heti voi kokeilla. On tärkeä desifioida astiat ja välineet ennen kuin aloitat tämän valmistuksen. Sitten otetaan esim. teelusikan kärjellä tahnaa hammasharjaan, ei suoraan, koska hammasharjassa on bakteereja jotka pilaavat tämän aineen ennenaikaisesti. Ihmettelin, että jopa meidän lapset suostuivat mukisematta käyttämään tätä tahnaa vaikkei se maistu samalta kuin kaupan aineet. Tämä pesee todella hyvin! Paljon paremmin kuin kaupalliset versiot. Tunne suussa on kuin suoraan hammashoitajan käynniltä tehoputsauksen jälkeen, Sooda on pahaa, mutta kyllä sen isot ihmiset kestää jos kerran meidän alakoululaisetkin! Stevia ja piparmintun raikkaus auttavat kestämään kokemuksen.

Kehittelin myös palashampooreseptin, jossa ylirasvoitusprosentti on peinempi ja joka sisältää risiiniöljyä joka vaahtoaa paremmin helpottaen hiusten pesua. Monet jotka ovat siirtyneet käyttämään hiusten pesuun palashampoota eivät enää palaa kaupallisiin nestemäisiin shamposiin. Aluksi saattaa tuntua hankalalta levittää shampoo palasta hiuksiin, mutta siihen tottuu kyllä. Sitä vain hierotaan osio osiolta hiuspohjaan ja sitten pituuksiin, jonka jälkeen pestään koko hiukset ja hiuspohja hierovin liikkein. Vaahdotus voidaan tarvittaessa toistaa. Huuhdotaan huolellisesti. Viimeiseen huuhteluveteen, esimerkiksi kauhaan tai muovipulloon lisätään 1/10 veden määrästä viinietikkaa, kaadetaan hiuksiin ja jätetään. Tuoksuun tottuu kyllä ja se häviää kunhan hiukset kuivuvat. Tämä käsittely on tärkeä, sillä se toimii hoitoaineena. Palashampoo jättää ilman tätä käsittelyä hiukset tahmaisiksi ja takkuisiksi. Etikka neutraloi hiukset ja sulkee hiussuomut. Tukka tuntuu ihanalta! Tämä on paljon sanottu minulta vanhana kampaajana, joka on hifistellyt elämänsä aikana ties millä hienoilla hoitoaineilla. Mitkä sitten ovat palashampoon edut? Tietenkin tämä metodi on edullinen. Jos teet itse, saat riittoisan palashampoopalan parilla eurolla/100g ja jos ostat, maksat lystistä sittenkin vain 5-7 euroa. Olen lukenut sekä suomeksi että englanniksi lukuisia kokemuksia siitä miten ihmiset ylistävät palashampoota koska se tekee hiukset ilmaviksi ja etikkahuuhtelun jäljiltä pehmeiksi ja kiiltäviksi. Tietenkin kuivemmat hiukset tarvitsevat välillä myös tehohoitoa. Myös hoitoaineet voi tehdä itse tai sitten ostaa jotkain ihanaa kampaamosta. Kaupan mönjiin ei kannata sotkeentua ellei ole huonon finanssitilanteen takia pakko. Miksi boikotoin kaupan hoitoaineita? Yksinkertaisesti siksi että niissä on niin paljon vähemmän hoitavia ja vaikuttavia ainesosia kuin kampaamojen tuotteissa. Sen näkee jo INCI: luettelosta. Niissä on pienenevässä järjestyksessä aineet, jotka tuotteeseen on käytetty. Kaupan hiustuotteissa monet hoitavat ainesosta ovat listan hännillä kun taas laadukkaammissa tuotteissa ne ovat lähempänä kärkipäätä. Tosin olen huomannut että monet kampaamojenkin tuotteet, varsinkin halvemmat ovat nykyään markettikaman kaltaisia, joten ole tarkkana!

Palashampooseen siirtymisessä on tietty sisäänajovaihe, jonka aikana hiukset voivat tuntua tahmaisilta ja roikkuvilta. Tämä on normaalia ja kestää henkilöstä riippuen parista pesukerrasta muutamaan viikkoon. Tämän jälkeen tilanne yleensä helpottaa. Jos ei helpota, palashampoo ei ole sinua varten tai sitten siinä on väärä ylirasvoitusprosentti. Liian rasvainen shampoopala voi aiheuttaa lötkööntymistä ja rasvaisuuden tunnetta. Itsellä on sisääajovaihe juuri menossa ja vielä toistaiseksi kolmen pesun jälkeen on aika raskaat hiukset, mutta ihanan pehmoiset kylläkin. 8-vuotiaalla tyttärellä toimii jo nyt aivan mainiosti! Pitkät hiukset ovat pehmoiset ja kiiltävät. Raportoin myöhemmin lisää palashampookokeilustani.

Kommentteja kehiin, jookos?