Mm. näistä olen kirjoittanut:

lauantai 23. elokuuta 2014

Hapatetut vihannekset

Aina välillä tekee mieli opetella uutta. Tällä kertaa opettelin hapattamaan vihanneksia. Youtubessa on monia kivoja videotutoriaaleja aiheesta. Voit etsiä ohjeita sieltä mm. hakusanoilla fermented vegetables. Fermentoida voi monenlaisia vihanneksia, myös vihannesmehuja. Voit käyttää kaalia, sipuleja, tomaattia, paprikaa, kurkkuja, juureksia, vaikka mitä.

Tein näin:

Desifioin litran lasitölkin uunissa sadassa asteessa vartin verran. Aidosti en kyllä ole varma tarvitseeko näin tehdä vai riittäisikö pesu astianpesukoneessa, mutta joissain ohjeissa näin on neuvottu tekemään. Sillä aikaa kun purkki kökötti uunissa keitin 7dl vettä jossa oli 3tl suolaa. Toivon mukaan tämä haihdutti vesijohtovedestä kloorit. Lähdevesi varmasti olisi parasta. Annoin nesteen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Jäähtymistä voi nopeuttaa laittamalla kattilaan tiskialtaaseen kylmään veteen jossa on kylmäkalleja.

Siivutin ohuiksi suikaleiksi yhden punaisen paprikan, pari keskikokoista porkkanaa ja pari keskikokoista keltasipulia. Sekoitin ne ja painelin mahdollisimman tiiviisti puhtain käsin lasipurkkiin ja kaadoin suolavettä päälle niin että vihannekset peittyivät. Painelin vihanneksia, jotta sain mahdollisimman hyvin ilmakuplat pois. Jätin muutaman sentin tilaa nesteen yläpinnasta purkin reunaan. Siivutin kuorimaveitsellä porkkanasta siivuja joita ladoin nesteen pinnalle ristiin rastiin jotta porkkanasiivut pitäisivät vihannekset nesteen pinnan alapuolella. Tähän tarkoitukseen käyvät myös mm. kaalin lehdet, nauriin naatit, viinimarjapensaan lehdet yms. Painoksi koko komeuden päälle asetin lasisen kuulan, mutta myös mm. hyvin pesty ja desifioitu kivi käy hyvin. Päälle asetin keittiöpyyhkeen ja kiinnitin sen kumilenksulla. Myös sideharso käy. Metallista kantta ei kannata käyttää sillä tölkki voi kerätä painetta ja räjähtää ja kanteen voi myös syntyä korroosiota. Kangas on hyvä olla suojana ettei esimerkiksi kärpäset pääse munimaan tölkin sisältöön. Tölkin voi laittaa johonkin pimeään kaappiin fermentoitumaan. Yleensä viikko voi olla sopiva. Itse pidin nyt kuusi vuorokautta.

Valmistamani hapatetut vihannekset maistuivat oikein herkullisilta ja tiedän niiden olevan myös erittäin terveellisiä.