Mm. näistä olen kirjoittanut:

tiistai 10. heinäkuuta 2012

viimeaikaisia tekemisiäni

Nyt tulee tylsä kuvaton postaus ihan laiskuutta kun päätä särkee ja laiskamato vaivaa. Kamera siis saa murjottaa kaapin perukoilla. Olen tehnyt muutamia saippuoita edellisen postauksen jälkeen. Perusreseptillä olen tehnyt laventeli- ja vaniljasaippuat. Näyttäisi toimivan oiken hyvin tuo minun perusresepti, joka on siis reilusti ylirasvoitettu käsi- ja kylpysaippua johon on käytetty saippuoitumiseen oliiviöljyä, rypsiöljyä ja kookosrasvaa. Valmiiseen massaan hoitavuutta tuomaan lisään kylmäpuristettua avokadoöljyä. Olen päättänyt antaa tälle reseptille siksi nimen avokadosaippua riippumatta siitä minkä tuoksuinen tai värinen se kulloinkin on.

Tein itse erittäin hyvää deodoranttia. Olen tosi vaikea potilas deodoranttien suhteen. Oikea haisuli. Kaupan dödöt usein pettävät, lupaavat ne sitten mitä tahansa. Oma tekemä deodorantti pitää 12-48 tuntia! Tässä ohje:

neitsytkookosöljyä 30g
ruokasoodaa 30g
maissitärkkelystä 30g
20 tippaa eteeristä teepuuöljyä
20 tippaa muuta tuoksuöljyä tai eteeristä öljyä. (itse käytin ekaan satsiin Gracefruitin Tea Rose- tuoksuöljyä.)

Kookosöljy sulatetaan vesihauteessa tai mikrossa ja muut aineet sekoitetaan joukkoon. Seos kaadetaan pestyyn vanhaan stick-deodorant hylsyyn tai johonkin purkkiin josta sitä voi ottaa kädellä ja sivellä kainaloon. Annetaan jähmettyä jääkaapissa. Teepuöljy on antibakteerinen joten se auttaaa säilyttämään tuotteen ja myös auttaa tappamaan bakteereja kainalossa jotka inhan kainalohien hajun aiheuttavat. Yleensä kaupan antiperspiranteissa käytetään alumiinia tehoaineena, mutta se on tutkimuksissa yhdistetty, mm rintasyöpään ja Alzheimerin tautiin. En tiedä pitääkö paikkansa sen haitallisuus, mutta näiden asioiden kanss ei voi olla liian varovainen kun on kyse terveydestä. Jos ole herkkäihoinen, ruokasooda saattaa ärsyttää ihoa. Voi kokeilla laittaa sitä vähemmän tai korvata sen apteekista saatavalla kaolinsavella. Minulla ei tosin itsellä ole kokemusta saven tehosta. Luin myös mielenkiintoisia kokemuksia magnesiamaidon käytöstä deodoranttina. Sitäkin saa apteekista. Yleensä sitä käytetään sisäisesti vatsavaivoihin, joten tuote on turvallinen. Vinkkinä vain jos joku haluaa kokeilla. On kuulemma tehokas aine!

Tuosta deodorantista sen verran, että kokemuksen syvällä rintaäänellä kannattaa pitää se jääkaapissa kesähelteillä. Se nimittäin sulaa lämpimässä. Mieheni oli unohtanut sen uintireissultamme reppuun joka oli jäänyt kuumaan autoon. Dödö oli valunut pitkin reppua ja nyt on ukolla suloinen ruusuntuoksuinen reppu ;D

Hammastahnaakin tein itse. Mikä lie teeseitse-into onkaan nyt puraissut. Tässä hammastahnaresepti:
4tl kookosöljyä
1tl soodaa
1tl kalkkijauhetta (apteekista)
1/4 tl steviajauhetta (antaa makeutta, saa luotaistuotekaupoista, kaloriton luonnontuote Etelä-Amerikkalaisesta kasvista)
20 tippaa piparminttuöljyä
5 tippaa sinistä elintarvikeväriä (ei pakollinen)

Öljy sulatetaan vesihauteessa ja ainekset sekoitetaan yhteen. Jääkaappiin jähmettymään ja heti voi kokeilla. On tärkeä desifioida astiat ja välineet ennen kuin aloitat tämän valmistuksen. Sitten otetaan esim. teelusikan kärjellä tahnaa hammasharjaan, ei suoraan, koska hammasharjassa on bakteereja jotka pilaavat tämän aineen ennenaikaisesti. Ihmettelin, että jopa meidän lapset suostuivat mukisematta käyttämään tätä tahnaa vaikkei se maistu samalta kuin kaupan aineet. Tämä pesee todella hyvin! Paljon paremmin kuin kaupalliset versiot. Tunne suussa on kuin suoraan hammashoitajan käynniltä tehoputsauksen jälkeen, Sooda on pahaa, mutta kyllä sen isot ihmiset kestää jos kerran meidän alakoululaisetkin! Stevia ja piparmintun raikkaus auttavat kestämään kokemuksen.

Kehittelin myös palashampooreseptin, jossa ylirasvoitusprosentti on peinempi ja joka sisältää risiiniöljyä joka vaahtoaa paremmin helpottaen hiusten pesua. Monet jotka ovat siirtyneet käyttämään hiusten pesuun palashampoota eivät enää palaa kaupallisiin nestemäisiin shamposiin. Aluksi saattaa tuntua hankalalta levittää shampoo palasta hiuksiin, mutta siihen tottuu kyllä. Sitä vain hierotaan osio osiolta hiuspohjaan ja sitten pituuksiin, jonka jälkeen pestään koko hiukset ja hiuspohja hierovin liikkein. Vaahdotus voidaan tarvittaessa toistaa. Huuhdotaan huolellisesti. Viimeiseen huuhteluveteen, esimerkiksi kauhaan tai muovipulloon lisätään 1/10 veden määrästä viinietikkaa, kaadetaan hiuksiin ja jätetään. Tuoksuun tottuu kyllä ja se häviää kunhan hiukset kuivuvat. Tämä käsittely on tärkeä, sillä se toimii hoitoaineena. Palashampoo jättää ilman tätä käsittelyä hiukset tahmaisiksi ja takkuisiksi. Etikka neutraloi hiukset ja sulkee hiussuomut. Tukka tuntuu ihanalta! Tämä on paljon sanottu minulta vanhana kampaajana, joka on hifistellyt elämänsä aikana ties millä hienoilla hoitoaineilla. Mitkä sitten ovat palashampoon edut? Tietenkin tämä metodi on edullinen. Jos teet itse, saat riittoisan palashampoopalan parilla eurolla/100g ja jos ostat, maksat lystistä sittenkin vain 5-7 euroa. Olen lukenut sekä suomeksi että englanniksi lukuisia kokemuksia siitä miten ihmiset ylistävät palashampoota koska se tekee hiukset ilmaviksi ja etikkahuuhtelun jäljiltä pehmeiksi ja kiiltäviksi. Tietenkin kuivemmat hiukset tarvitsevat välillä myös tehohoitoa. Myös hoitoaineet voi tehdä itse tai sitten ostaa jotkain ihanaa kampaamosta. Kaupan mönjiin ei kannata sotkeentua ellei ole huonon finanssitilanteen takia pakko. Miksi boikotoin kaupan hoitoaineita? Yksinkertaisesti siksi että niissä on niin paljon vähemmän hoitavia ja vaikuttavia ainesosia kuin kampaamojen tuotteissa. Sen näkee jo INCI: luettelosta. Niissä on pienenevässä järjestyksessä aineet, jotka tuotteeseen on käytetty. Kaupan hiustuotteissa monet hoitavat ainesosta ovat listan hännillä kun taas laadukkaammissa tuotteissa ne ovat lähempänä kärkipäätä. Tosin olen huomannut että monet kampaamojenkin tuotteet, varsinkin halvemmat ovat nykyään markettikaman kaltaisia, joten ole tarkkana!

Palashampooseen siirtymisessä on tietty sisäänajovaihe, jonka aikana hiukset voivat tuntua tahmaisilta ja roikkuvilta. Tämä on normaalia ja kestää henkilöstä riippuen parista pesukerrasta muutamaan viikkoon. Tämän jälkeen tilanne yleensä helpottaa. Jos ei helpota, palashampoo ei ole sinua varten tai sitten siinä on väärä ylirasvoitusprosentti. Liian rasvainen shampoopala voi aiheuttaa lötkööntymistä ja rasvaisuuden tunnetta. Itsellä on sisääajovaihe juuri menossa ja vielä toistaiseksi kolmen pesun jälkeen on aika raskaat hiukset, mutta ihanan pehmoiset kylläkin. 8-vuotiaalla tyttärellä toimii jo nyt aivan mainiosti! Pitkät hiukset ovat pehmoiset ja kiiltävät. Raportoin myöhemmin lisää palashampookokeilustani.

Kommentteja kehiin, jookos?

8 kommenttia:

  1. Otathan sitten kuvia kun olo on parempi? :)

    Pitää kokeilla tuota hammastahaa. Mietin vaan mitä kalkkijauhe maksaa ja onko sillä mitään vaikutuksia terveyteen?

    Palashampoosta sen verran että tein ensimmäiset 2-3 kk hapanhuuhtelun joka pesukerran jälkeen. Tein sen melkein aina sirtuunahapolla, koska se on tuoksutonta ja valmiiseen liuokseen voi lisätä muutama tippa eteeristä öljyä. Nykyään teen hapanhuuhtelun vihreän teen ja omenaviinietikan sekoituksella, mutta vaan kerran viikossa tai harvemmin. Hiukset ovat ilmavat ja kiiltävät pelkällä palashampoopesulla tai jos huuhdon pelkällä vihreällä teellä.

    VastaaPoista
  2. Hei
    Itse tehty deodorantti kiinnostaa minua. Pitääkö sen antaa kuivua sen jälkeen kun sitä on laittanut? Sotkeeko puseron jos hikoilee? Muuttaako sooda tekstiilin väriä?

    VastaaPoista
  3. Kirppu, otan kuvia jahka laiskamadon saisi jollain konstilla häädettyä. Kalkkijauhe ei ole välttämätön enkä tiedä onko sillä vaikutusta terveyteen. Minulla se on apuaineena kun epäilin että sooda maistuu yksistään liian voinakkaasti lapsille. Jostain luin että kun hammastahnassa ei ole ainesosia jotka jotenkin tukkivat hampaat, mineraalit sun muut pääsis imeytymään hampaaseen ja korjaaaan sitä. En tiedä uskonko tähän vai en. Fluori kuulemma tukkii, samoin glyseriini.

    Palashampoosta: Pitää testata myöhemmin mitä tapahtuu jos jättää hapanhuuhtelun väliin. Mä pesen hiukset korkeintaan kolmesti viikossa, joten ehkä mun on hyvä pestä ja hapanhuuhdella joka kerta. Nyt pitäisi kyllä orientoitua pesemään joka päivä kunnes hiukset tottuisi tuohon palashampooseen.

    anonyymi: Ei minun ole tarvinnut antaa sen erikseen kuivua enkä ole huomannut sottaamistakaa. Jotkut on raportoineet, että sooda voi vaalentaa ajanoloon tummia vaatteita. Tuo dödö on sen verran tehokas että sitä ei tarvitse laittaa paljoa, joten ei sotke.

    VastaaPoista
  4. Tein keväällä suurinpiirtein tuolla reseptillä dödöä. Alkuun se toimi hyvin, mutta nyt kesällä kun hikoiluttaa enemmän sooda alkaa ärsyttämään jotenkin enemmän. Pitää kokeilla muita reseptejä. Ehkä kokeilen sitä savea tilalla tai teen ihan kokonaan jollakin muulla ohjeella ja aineilla.

    VastaaPoista
  5. Heippa!
    Eksyin blogiisi nyt ihan vahingossa etsiskellessäni risiiniöljyn saippuoitumislukua :) Hetken tauon jälkeen ja vanhojen saippuavarastojen vihdoin huvetessa tekisi mieli tehdä taas saippuaa ja shampoopaloja.
    Kokeilin vuosi kaksi sitten tehdä palashampoota enkä pitänyt tuotoksesta, jäi hiukset klähmäiseksi. Nyt olosuhteiden pakosta jouduin mökillä pesemään kaivovedellä ja tekemälläni shampoopalalla hiukset useamman viikon ajan ja nyt se toimii mahtavasti! Joko saippua vaati tosi pitkän kypsyttelyn tai sitten olen valmistellut tietämättäni hiukseni palashampoolle käyttämällä vuoden Ûrtergramin Aloe Vera shampoota (ihan markettikamaa). Aimmin olin kyllästänyt hiukseni ties millä shampoiden, hoitojen ja muotoilutuotteiden "myrkyillä" ja kotishampoo oli liian hellavaraista ja pesuteho huono. En ole käyttänyt mitään etikka tms huuhdetta ja hiukset ovat ihanan pehmeät ja upeat (minulla paksu, karkea ja taipuisa hiuslaatu).
    Mielenkiintoinen blogi, pitääpä syventyä paremmalla ajalla tarkemmin!

    VastaaPoista
  6. Mammukka: olisi kiva kuulla sitten kokemuksia toisenlaisistakin kotitekoisista deodoranteista!
    Elli: kiva kun luit blogiani ja kiitos kokemuksien jaosta! Se on niin tosi yksilöllistä mikä kellekin sopii ja samallakin yksilöllä tilanteet ja olosuhteet vaihtuvat.

    VastaaPoista
  7. Löysinpä tän blogin sattumalta. Itse oon tehnyt pari satsia kotitekoista deodoranttia, ensimmäinen onnistui loistavasti ja nyt on uus satsi "hyhmettymässä". Ohjeen pongasin (kuinkas muuten) YouTubesta ( http://www.youtube.com/watch?v=V9nrRmaRYiw ) Pikkasen muunnellen tuota duunasin. Tärkkelykseksi laitoin suomalaiskansallisesti pottujauhoja. (!) Himpun pistin sekaan merisuolaa ja C-vitamiinijauhetta, sekä pari tippaa D-vitamiinia ja E-vitamiinia. (Tuosta setistä tulee n. 75-80 ml stickki-tuubi täyteen. Ensimmäisen setin tein melkein pelkästään kaakaovoilla, ihan inauksen laitoin sheaa ja kookosöljyä, sekä lähinnä tipoittain oliivi, hampunsiemen- ja avokadoöljyjä. Ja tuo tosiaan toimii ihan loistavasti ainakin nyt yli kuukauden totutteluajan jälkeen. Ihan alkupäivinä oli pientä epäilystä tuosta toimimisesta, vaan ehkä siinä vaan iho rupes puhdistumaan ja tottumaan tuohon uuteen tavaraan? En tiedä. Nyt olen kyllä niin tyytyväinen, että mielummin käytän omaani, kuin noita kaupan dödöjä, joita vielä pyörii nurkissa....

    Tähän uuteen settiin laitoin pikkasen enemmän pehmeää rasvaa, abt. kolmasosa kaakaovoita, pikkasen sheaa, vähän noita samoja öljyjä kuin ekallakin kerralla, ja sitten loput tuota kookosöljyä. Nyt jännityksellä odottelen millainen on sitten lopputulos. Tuoksuiksi laitoin eteerisiä öljyjä n. 5 tippaa kutakin. (Tea Tree, Laventei ja Mänty, olen nyt jo sen verran hurahtanut tähän hommaan, että tilasin pikkasen kukkaismaisempiakin öljyjä netistä, mutta ne eivät sitten tähän inspiraationpuuskaan meneessä ehtineet saapua).

    Meinasin tilata myös noita tuoksuöljyjä, joita tuonne vois laittaa, mutta sit kun luin niitten tiedotteita, joissa melkeen kaikissa oli terveysvaroituksia kyseisestä aineesta, niin joskin sitä tulis tuohon vain vähän, niin toistaseks kokeilen näillä luonnonöljyillä.

    Tuo perunajauho tuli aluks ihan siitä, että sitähän aikanaan (Ok, vielä 60-70-luvuillakin) käytettiin kainaloissa hikoilua estämässä, kun ostodödöt olivat vasta valtaamassa markkinoita. Ja onhan tuota käytetty vauvantalkkinakin. Tämän jälkeen olen eräältä sairaanhoitajalta saanut kuulla, että se myös ärsyttää ihoa vähemmän kuin esim. maissijauho, sillä perunajauhon "kide" on pyöreä muodoltaan. Samoin kuulemma tuo maissijauho allergisoi helpommin. Ennen sillä oli puuteroitu esim. sairaaloiden kertakäyttöhanskoja, josta seurauksena iso joukko tuli sille allergisiksi ja tuosta on sittemmin luovuttu kuulemma. Oliskohan ollut niin, että sitä ihan vahingossa keksi oivan valmistusaineen ihan kerrasta? ;-)

    Kiva lukea näitä juttuja ja kuulla muidenkin kokemuksia näistä tee-se-ite -jutuista! Mukavaa joulunalusaikaa!

    VastaaPoista
  8. anonyymi: kiva kun luet blogiani. Jäänyt tosin viime aikoina päivittämättä huonon terveydentilan takia enkä ole juuri mitään tehnytkään. Hyvä tietää että perunajauho voi toimia paremmin jos maissijauhon kanssa tulee ongelmia. Mulla ei tuo tuoksyöljy ärsyttänyt ihoa, mutta GraceFruitin öljyt on laadukkaita ja kyseinen teeruusuöljy myös yksi tuon firman öljyistä joissa ei ole EU:n listaamia yleisiä allergian aiheuttajia.

    VastaaPoista

tee minut iloiseksi ja möläytä kommentti!