Mm. näistä olen kirjoittanut:

tiistai 8. toukokuuta 2012

saippuan väkerrystä

Tänään tein ensimmäiset kotitekoiset saippuat ikinä! Siis poislukien valmiin saippuamassan käytön. Ensin tein oliiviöljypohjaisen perusreseptin, josta tein muutaman tuoksuaineettoman ja värjäämättömän perussaippuan kun lähipiirissä on noita herkempihipiäisiä ja tuoksuallergisia ihmisiä, joille voin antaa saippuan kokeiltavaksi, josko tykkäävät. Lisäksi tein suklaan tuoksuisia saippuoita. Näin se siis käy:

ainekset:
1005 g oliiviöljyä
275ml vettä
123g lipeää.

tarvikkeet:
suojalasit
siivoushanskat
sanomalehteä
talouspaperia
kertakäyttölautanen
kertakäyttölusikoita
muovinen mittakannu
muovinen kauha
digitaalinen keittiövaaka
sauvasekoitin
muotteja

Aloita raivaamalla keittiöön tilaa jos sitä ei siellä alunperin ole, kuten meillä yleensä on asiain laita. Tosin en voi moittia reipasta kolmasluokkalaista poikaamme, jonka kotityönä on tiskikoneen täyttö ja tyhjennys. (Lapset ja lemmikit muuten tulee pitää kaukana saippuantekosessioista, lipeä on myrkkyä!)
  Voit suojata työtason sanomalehdillä, jotka on helppo heittää pois jos pöydälle roiskuu syövyttävää lipeäpitoista ainesta. Silmilläsi tulee olla jotain suojana, kuten suojalasit tai riittävän isot silmälasit. Käsissä pitää olla suojakäsineet. Siivoushanskat ovat hyvät. Saippuan tekoon kannattaa hommata omat välineensä niin ei sitten tarvitse miettiä että tulikohan kaikki tiskattua riittävän perusteellisesti. Minä hommasin muoviämpärin, muovisen mittakannun ja muovisen kauhan. Ukko armas ne ystävällisesti kantoi kaupasta. Lisäksi käytin kertakäyttöastioita. Alumiiniset astiat eivät käy, sillä lipeä syövyttää niitä. Lasisten asioiden rikkoutumisvaara on paha yhtälö lipeän käytön kanssa.
  Varaa myös talouspaperia sotkujen varalta valmiiksi. Mittaa ainekset valmiiksi ennekuin alat ährätä sen enempää. Mittasin grammantarkan vaakan avulle lipeän syvään kertakäyttölautaseen. Kaikki ainekset tulee mitata gramman tarkkuudella, jotta saippuasta ei vahingossa tule liian vahvaa tai liian rasvaista ja pehmeää. Eri rasvat käyttäytyvät eri tavalla, joten jos vaihdat rasvan tai käytät eri rasvojen seosta, käytä lipeälaskuria joka laskee puolestasi nesteen ja lipeän määrän. Ylirasvoittaminen tarkoittaa sitä että ohjeessa on vähemmän lipeää kuin mitä koko rasvan saippuoitumiseen tarvitaan. Tällöin saippua ei kuivata niin palon. Tämä minun resepti on lipeälaskurin mukaan 9-10% ylirasvoitettu ja tätä rasvaisempi saippua on jo liian rasvaista.
  Jääkylmän veden laitoin mitta-astiaan, jonka upotin jääkylmää vettä sisältävään tiskialtaaseen. Ei ole hyvä jos allas on liian täynnä, koska muuten mitta-astia voi kaatua. Syy miksi veden pitää olla kylmää on se, että lipeä joutuessaan kosketuksiin veden kanssa kuumenee huomattavasti.
Oliiviöljy minulla oli pienessä ämpärissä. Jotkut suosittelevat että se pitäisi lämmittää lähelle lipeän lämpöä, joka olisi sekoitushetkellä n.40-50 asteista. (vastasekoitettuna lipeävesi voi olla melkein kiehuvan kuumaa!)Tämä on kai yleinen käytäntö, mutta luin saippuaohjeen, jonka avulla oli menestyksellisesti tehty oliiviöljysaippuaa ilman etukäteislämmittelyjä ja hyvä oli tullut.
Sitten ovet ja ikkunat auki, sillä lipeästä tulee yskittävää käryä, joka kävi ainakin minun henkeeni. Hyvä ilmanvaihto on siis tärkeää niin ei synny vaaratilannetta.
Kaada hitaasti kauhalla hämmentäen lipeärakeet veteen. Kun lipeä on liuennut, kaada se ohuena nauhana öljyn joukkoon varovasti sekoittaen.  Sitten sekoitellaan sauvasekoittimella. Sekoitin kannattaa työntää massaan varsi kallellaan, jotta teräosasta tulisi mahdollisimman vähän ilmakuplia seokseen. sekoitin kannattaa pitää syvällä, koska jos se haukkaa ilmaa pinnasta, saat ilmakuplia saippuamassaasi. voit välillä sammuttaa sekoittimen ja hämmentää sillä seosta ilman että se on käynnissä. Seos alkaa sakeentua ja muuttuu vaaleammaksi ja läpikuultamattomaksi. Kun se on kiisselimäisen paksua, voit kaataa sen muotteihin. Itse tein tässä vaiheessa muutaman "maustamattoman" perussaippuan ja loppuun massaan lisäsin n. 5ml suklaantuoksuista tuoksuöljyä sekä pari rkl tummaa kaakaojauhetta. sekoitin ne sauvasekoittimella. Sitten otin pari desiä massaa syrjään ja vaalensin sen titaanioksidilla (n. 3g) kermamaisen vaaleaksi. alkuperäiseen massaan lisäsin vielä toiset pari rkl kaakaota. Sitten yhdistin massat, mutten kokonaan koska halusin eri väristen kerrosten marmoroituvan keskenään. Tässä vaiheessa massa oli jo melko vanukasmaista, koska kyseinen tuoksuöljy näköjään paksuunnuttaa massaa nopeammin, kuten monilla tuoksyöljyillä on tapana. Lääkkeksi tarjotaan sitä että lipeävesi ja öljy yhdistetään mahdollisimman viileänä ja nestettä on maksimimäärä. Jotkut käyttävät saippuoissaan eteerisiä öljyjä, mutta niiden käyttöä myytävissä saippuoissa ei EU hyväksy. Ne myös haihtuvat nopeammin.
Marmoroidun suklaisen saippuamassan kaadoin pitkulaiseen öljyttyyn kakkuvuokaan ja lisäksi siitä tuli yksi pieni saippua silikoniseen leivosmuottiin, jossa nuo perussaippuatkin jo odottivat.
Suojasin saippuat muovisilla pöytätableteilla, joita meillä ovat lapset käyttäneet askartelualustoina ja kiedoin ne pyyhkeeseen. Siellä ne saippuoituvat noin 12-24 tunnin ajan ennenkuin ne otetaan muoteista. Siinä vaiheessa isommissa muoteissa olevat saippuat leikataan. Sitten saippuat jätetään kypsymään, jolloin niistä haihtuu liika vesi ja niistä tulee hellävaraisempia. Parhaimmillaan oliivisaippuat ovat muutaman kuukauden kypsytyksen jälkeen, mutta voi ne ottaa käyttöön jo kuukauden kuluttua. Pidempään kypsyneet ovat hellävaraisimpia. Eräs saippuantekijä sanoo, että hänen tekemänsä oliivisaippuat olivat käyttökuntoisia vielä kolmen vuoden säilytyksenkin jälkeen. Tosin saippuan ulkonäkö voi kärsiä. Valmiissa saippuassa ei enää ole lipeää. Rasva ja lipeä ovat muuttuneet saippuaksi. Ylimääräinen rasva hellii ihoa.

Kotitekoisessa saippuassa ei ole sulfaatteja, jota tungetaan nykyään melkein kaikkiin pesutuotteisiin. Monet saavat siitä oireita, kutinoita ja ihon kuivumista. Omatekoisessa saippuassa on myöskin jäljellä ihoa hoitava glyseriini, joka teollisessa valmistuksessa yleensä erotetaan saippuasta muun teollisuuden käyttöön. Kun teet itse saippuasi tai ostat luotettavalta saippuanvalmistajalta, tiedät mitä se sisältää eikä siinä ole turhia tai haitallisia ainesosia!

Ohjeessa mainitun lipeän, tuoksuöljyn ja titaanioksidin ostin Lahtisen Vahavalimosta, josta saa ihania hunajatuotteita sekä aineksia kynttilöiden ja saippuoiden tekemiseen.
Muista tiskata ja siivota huolellisesti saippuanteon jälkeen!

Huomenna irrottelen saippuat muoteistaan ja katson, isoäitini, eli mamman sanonnan mukaan, tuliko koko hommasta susi vai suuri jänis.

lisätty seuraavana päivänä: kyllä on paljon oppimista! Suklaasösseli sitten jämähti kiinni vuokaan eikä ollut kovin kaunista se saippua, jonka sain leikattua irti. Siistin vähän paloja ja ihan hyviä niistä tuli omiin tarpeisiin ja tuttaville kokeiltaviksi. Sen sijaan silikonimuotteihin tehdyistä maustamattomista oliivisaippuoista tuli nättejä. Nyt ne odottavat vain kypsymistä. Kuukausen päästä alan kokeilemaan ja jakelemaan niitä. Pistän kuvia jahka löydän kameran muistikortin ja kortinlukian, jotka tämä meidän asuinkompleksimme on nielaissut. Melko mieto on tuo suklaantuoksu noissa suklaasaippuoissa, mutta voisi olla ällöä jos se olisi liian vahva. 

2 kommenttia:

  1. Onnea uuteen harrastukseen. Saippuan valmistaminen on koukuttavaa.:-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Maija! Niin se taitaa todella olla, kuten kaikki mukavat harrastukset. =)

    VastaaPoista

tee minut iloiseksi ja möläytä kommentti!