Mm. näistä olen kirjoittanut:

tiistai 15. toukokuuta 2012

vaikeuksien kautta voittoon

Menin sitten pilaamaan koivusaippuan, jonka ähelsin eilen. Syy taisi olla liian vähäinen vesimäärä kun tuoksuöljyt muutenkin tuppaavat paksuntamaan massan liian nopeasti. Lisäksi lipeä oli liian kuumaa. Pitää malttaa antaa sen jäähtyä rauhassa. Koska siis koivusaippuat tulivat epämääräisen muotoisiksi muoteissa kun massa oli liian jämähtänyttä, päätin että teen perusmassaa ja paloittelen nuo koivusaippuakököt sinne pieneksi silpuksi sekaan ettei mene hukkaan. Toinen virhe oli väri. Siitä tuli liian keltaista. Laitoin liian vähän sinistä väriainetta. Saippua muistuttaa vihreää räkää. Tuoksuna käytin Pienen Tuoksukaupan koivu-tuoksua 10m. Oliiviöljyä tuli 500g, lipeää 60g ja vettä 180 milliä. Teen nyt aluksi noita pienempiä satseja oppiakseni. Ei sitten mene niin paljoa rahaa hukkaan mokaillessa.

Päätin siis jatkossa käyttää maksimimäärän vettä, minkä lipeälaskuri suosittaa, vaikka saippuan kypsyminen viekin sitten kenties enempi aikaa.

Tämänpäiväinen lakritsisaippua sen sijaan onnistui melko hyvin. Maltoin odottaa lipeän jäähtymistä ja laitoin maksimivesimäärän. Sekoitin sauvasekoittimella vain varovasti, muuten hämmentelin. Ihanaa, se ei lähtenyt jämähtämään liian aikaisin! Värjäys sen sijaan ei niin onnistunut. Kun huomasin miten paljon mustaa väriä olisi pitänyt laittaa koko massaan, värjäsin aluksi vain vähän harmahtavaksi, valutin lillun muotteihin ja värjäsin voimakkaamman tummaksi viimeisen n. desin joka jäi jäljelle. Sitä sitten valutin muotteihin ja sekoittelin hammastikulla marmorikuvioiksi. Sitten tajusin että eihän se oikein varmaankaan leviä reunoille asti noissa pikkumuoteissa. Marmorikuviothan näkyvät kunnolla vain litteiden saippuoiden pinnalla tai leikkauspinnassa tehdessä "tiiliskiven" muotoiseen muottiin, josta saippua leikataan. Noh. Olenpahan taas oppinut uutta!

Varasin kirjastosta Saara Kuhan kirjan "Käsintehtyä Saippuaa" Yritin ostaa sitä monesta verkkokaupasta mutta sitä ei joku ollut alunperinkään tai sitten oli loppu.

Odotan malttamattomana silikonisia leipävuokia jotka tilasin että pääsen tekemään isompia leikattavia saippuoita ja kokeilemaan marmorointia.

2 kommenttia:

  1. Heips, kannattaa tosiaan käyttää uudestaan tuo koivusaippua, ei se ole ihan pilalle mennyt :) Toinen vaihtoehto tuon ehdottamasi lisäksi on sulattaa koko saippuamassa kattilassa/vesihauteessa/uunissa uudestaan juoksevaksi. Sitten voit kaataa sen uudestaan muottiin ja saat koivusaippuoita. Uudelleensulatuksessa voit myös lisätä saippuaan lisää värejä jos haluat :)

    Itse olen kokeillut tätä kerran yhdelle katastrofisaippualle. Paloista ei tullu ihan yhtä kauniita kun onnistuneista saippuoista, mutta koostumut on ollut paras mitä ikinä missään muussa! Tuo uudelleen sulattaminen varmaan pehmentää massaa jotenkin... :)

    VastaaPoista
  2. Hei Niina ja kiitos hirviän paljon vastausesta! Epäilinkin että saattaisi olla mahdollista sulattaa saippua uudelleen, mutten ollut varma onnistuuko muilla kuin valmismassoilla. Hyvähän se on ettei heitä mitään hukkaan!

    VastaaPoista

tee minut iloiseksi ja möläytä kommentti!