Mm. näistä olen kirjoittanut:

tiistai 29. toukokuuta 2012

uusia saippuoita

 Tästä tuli jännän näköistä ruusuntuoksuista saippuaa. On toiminut sekä käsipesussa että suihkusaippuana erinomaisesti. Tämä on ensimmäinen kokeiluni lisätä valmiiseen saippuamassaan ennen muottiin laittoa hoitavia öljyjä, jotta saan itse kontrolloitua mitkä rasvat jäävät saippuoitumatta . Saippuoitumiseen käytin kookosrasvaa, oliiviöljyä, rypsiöljyä ja risiiniöljyä. Pieni määrä risiiniöljyä lisää vaahtoutuvuutta. Kookosrasva lisää saippuaan kovuutta ja pesevyyttä. Oliiviöljy ja rypsiöljy tuovat saippuaan ihanan mietouden ja estävät kuivattavuutta. extrahoitavina öljyinä olen lisännyt, siis jo valmiiseen , mutta vielä lämpimään saippuamassaan kaakaovoita ja jojobaöljyä. Samaan aikaan lisäsin myös tuoksun ja väriaineen. Tuoksu on ihana kevyt teeruusun tuoksu. Tämä on prinsessojen saippuaa!
 Tämä suklaatryffelin tuoksuinen kaakao/kahvisaippua on niin ihanan tuoksuista ja näköistä että tekisi mieli maistaa. En kuitenkaan suosittele moista, ellet sitten ole puhunut rumia ja sinun pitää siksi pestä suusi saippualla. Tässä on oliiviöljyä, rypsiöljyä, risiiniöljyä, kaakaovoita, kaakaojauhetta ja kahvijauhetta. Tuoksu on GraceFruitin suklaatryffeli. Tästä tuli vähän pehmeähköä koska varasin reseptiin turhankin paljon vettä siltä varalta että seos on vaikea työstää sen jälkeen kun siihen on loppuvaiheessa lisännyt tuoksun ohella nuo kuivat aineet. Jatkossa laitan siis kuitenkin pikkuisen vähemmän vettä. Nytkin ongelmaa ei ole kunhan annan rauhassa ylimääräisen nesteen haihtua, jolloin paloista tulee kovempia. Tämä on monikäyttösaippua. Kahvi auttaa poistamaan käsistä ruoan hajuja, kuten kalan ja sipulin, joten tämä on erinomainen keittiösaippua. Hoitavuutensa ansiosta tämä on myös ylellinen vartalosaippua.
Tässä yksinkertaisuudessaan erinomainen saippua. Siinä ei ole kuin vähän kookosrasvaa ja loput oliiviöljyä. Tuoksuna kookos. Tällä oli ihana pestä!

Kaikki nämä saippuat on valmistettu kuumamenetelmällä jolloin ne ovat käytännössä heti valmiita kun ovat kovettuneet muotissa n. vuorokauden ja ne on leikattu paloiksi. Lipeä on neutraloitunut kokonaan saippuasta siinä vaiheessa kun massa laitetaan muottiin. Parasta saippua on kuitenkin vähintään muutaman päivän kuivatuksen jälkeen, jolloin se on saanut lisää kovuutta.

Nämä saippuat on kaikki ylirasvoitettu n. 10% joka tarkoittaa sitä että saippuoitumisprosessin ulkopuolelle jääneitä rasvoja on kaikista rasvoista 10% eli lipeää on käytetty valmistukseen vähemmän kuin mitä se kykenee saippuoimaan. Yleensä täällä meillä Suomessa ylirasvoitetaan n.5-10%. Tällä varmistetaan se ettei ylimääräistä lipeää varmasti jää tuotteeseen ja toisaalta mitä korkeampi on ylirasvoitusprosentti, sen vähemmän saippua kuivattaa ottaen tietenkin huomioon että toiset rasvat kuivattavat enemmän, toiset vähemmän. Esimerkiksi kookosrasva kuivattaa. Siksi sitä ei yleensä ole saippuaresepteissä 20% enempää. Poikkeuksena on suolasaippua jossa sitä tarvitaan koska kookosrasva on niitä harvoja rasvoja jotka toimivat suolan kanssa. Suolasaippua on kuitenkin itsessään niin kosteuttava ettei se kuivata runsaasta kookosrasvastaan huolimatta. Yli 10% ylirasvoitetut saippuat eivät pese niin kovin hyvin ja ne ovat pehmeämpiä. Makunsa kullakin. Esim. USA:ssa jotkut ylirasvoittavat enemmänkin kuin tuo 10%.

4 kommenttia:

 1. Miten kuumamenetelmällä tehdään saippuaa? Onko sinulla täällä jossain yksityiskohtaisia ohjeita? :) Kiitos.

  VastaaPoista
 2. Aamu-Usva, kiva kun kysyit! En ilman havainnollistavaa kuvasarjaa tehnyt kaikkein yksityiskohtaisinta ohjetta, mutta kirjoitin joitakin pääkohtia tuohon uuteen postaukseen. Suosittelen Youtube-videoiden katsomista. Siellä neuvotaan välillä liiankin pitkäveteisen yksityiskohtaisesti miten eri ihmiset HP-saippuansa tekee mutta näkee kuitenkin esim. ne eri vaiheet, jotka massa käy läpi HP:ssa : kiisseli, jämähdys, juuressose ja vaseliini

  VastaaPoista
 3. Eikö 10% ylirasvoitettu saippua ole liian pehmeää? Mielläni tekisin suuremmalla ylirasvoituksella. Onko sinulla täällä reseptejä? On helpompi näin alkuun tehdä valmiita reseptejä. Kehittelen edelleen omaa reseptiäni. Onko sinulla täällä ohjetta kuumamenetelmälle?

  VastaaPoista
 4. Minun kokemuksen mukaan 10% ylirasvoitetut saippuat ovat riittävän kovia kun kovia rasvoja on vähintään 20% rasvoista. Kehittelen vasta itsekin omia reseptejä, joten en ole täällä tarkkoja reseptejä ja menetelmiä ainakaan vielä julkaissut. Jos englannin kieli taittuu voi hakea reseptejä ja ohjeita esim. haulla "hot process soap recipie" ja jos kylmämenetelmäsaippuoiden ohjeita haluaa niin "cold process soap recipie". Saippuafoorumilta minä olen parhaat neuvot saanut, sekä suomen, että englanninkielisiltä:
  http://www.getphpbb.com/phpbb/index.php?mforum=saippua
  http://soapmakingforum.com
  YouTubesta löytyy myös tosi kivoja videiota aiheesta.

  Lipeälaskureiden avulla on helppo suunnitella omat reseptinsä ja laskea ylirasvoitusprosentitkin. Netistä löytyy useitakin laskureita kun hakee nimellä "lye calculator" tai ihan suomeksi "lipeälaskuri"

  Saara Kuhan "Käsintehtyä saippuaa" on ihania ohjeita myös. Kylmämenetelmäsaippuan ohjeistahan saa sopivia kuumamenetelmälle kun vaan pitää veden määrän maksimina ja jatkaa suoraan kiisselivaiheesta lämmitysvaiheeseen.

  Tuolla suomenkielisellä saippuafoorumilla on myös yksi seikkaperäinen ja kattava ohje uunissa tehtävälle HP-saippualle.

  Toivottavasti tästä vastauksesta oli apua!

  VastaaPoista

tee minut iloiseksi ja möläytä kommentti!